Oamenii de ştiinţă de la University of California, din San Diego, au constatat că femeile care au suferit de cancer mamar prezintă un risc crescut de recidivă dacă mănâncă cereale, pâine, paste şi cartofi.
Rezultatele studiului arată că dieta bogată în amidon predispune la reapariţia tumorilor canceroase, spre deosebire de regimurile care au un conţinut scăzut în această substanţă nutritivă.
Deşi deocamdată nu pot explica întregul fenomen, ei sunt de părere că un nivel crescut al insulinei, datorat dietei bogate în amidon, este responsabil de reapariţia bolii, informează Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie, 2.651 de femei care au supravieţuit cancerului mamar au fost monitorizate timp de un an. Pe parcursul acestei perioade, savanţii au constatat că voluntarele care aveau o dietă bogată în pâine, cereale şi cartofi prezentau un risc cu 14,2% mai mare de a se confrunta din nou cu această afecţiune spre deosebire de femeile care aveau un regim mai sărac în amidon.
"Dacă până în prezent s-a crezut că responsabili de apariţia cancerului mamar sunt doar carbohidraţii, studiul nostru demonstrează că amidonul joacă şi el un rol important în recidivarea bolii", a declarat Jennifer Emond, coordonatorul studiului.
Potrivit specialiştilor, carbohidraţii reprezintă o sursă esenţială de energie pentru organism, dar nu toţi carbohidraţii sunt buni pentru buna funcţionare a corpului, aşa cum se întâmplă şi în cazul grăsimilor, care sunt împărţite în grăsimi "rele" şi grăsimi "bune. "Important este să le alegem pe cele mai bune. Pâinea albă, cerealele şi cartofii sunt alimente care ar trebui mâncate cu moderaţie", mai spune Emond.
Dulciurile sunt şi ele trecute pe lista neagră a carbohidraţilor.
Oamenii de ştiinţă susţin că o dietă bogată în carbohidraţi rafinaţi, cum sunt cei care se găsesc în prăjituri, este asociată cu un nivel