Votarea unei legi de către parlamentul turc a stârnit mari controverse sâmbătă, aceasta vizând pedepse mai mici pentru persoanele implicate în meciurile trucate. Decizia nu a fost primită deloc bine, mai ales în contextul în care fotbalul din Turcia este afectat de un scandal fără precedent, informează agenţia Anatolia, citată de AFP.
S-a dorit îmbunătăţirea drasticei legislaţii adoptate în aprilie, ce vizează trişeria şi actele de violenţă. Conform noii legi, pedeapsa maximă pentru persoanele vinovate de corupţie activă în scopul influenţării rezultatului unui meci este de trei ani (n.r. - în legea anterioară era de 12 ani), cu o mărire de 50 la sută în cazul conducătorilor de club. De asemenea, a fost micşorată de la cinci la doi ani pedeapsa maximă prevăzută pentru introducerea unor obiecte interzise într-o arenă sportivă.
O altă schimbare vizează insultele cu caracter rasist sau legate de religie, care vor fi pedepsite cu cel mult un an de închisoare, în loc de doi ani.
Votul de sâmbătă este al doilea în Parlament privind reforma în sport, după ce preşedintele Abdullah Gul a refuzat promulgarea acesteia. După acest vot, preşedintele trebuie să promulge legea în cel mult două săptămâni, dar el încă mai poate face apel la Curtea Constituţională. În favoarea acesteia au votat 284 de parlamentari, şase fiind împotrivă şi unul obţinându-se.
Aproximativ 30 de persoane au fost plasate în detenţie provizorie de la declanşarea, în 3 iulie, a unei anchete privind suspiciuni de trişerie ce vizează 19 meciuri din prima şi din a doua ligă turcă, disputate în sezonul 2010/2011. Printre oamenii importanţi de fotbal reţinuţi se numără şi preşedintele clubului Fenerbahce, Aziz Yildirim, echipa sa fiind exclusă de federaţia turcă din Liga Campionilor.
Votarea unei legi de către parlamentul turc a stârnit mari controverse