Disciplina bugetară care le va fi impusă statelor membre ale Uniunii Europene este un lucru bun, atâta timp cât regulile prea stricte nu ajung să sufoce economia fiecărei ţări, avertizează analiştii. Sursa: AGERPRES
"Noi avem probleme cu modul în care ne construim bugetele şi cum cheltuim banul public", a declarat, pentru EVZ, economistul Daniel Dăianu. Potrivit acestuia, disciplina bugetară pe care România şi-a asumat-o prin pactul fiscal convenit la summitul de la Bruxelles, nu este un lucru rău, însă va fi extrem de dificil de realizat.
În urma discuţiilor care au avut loc la Bruxelles, liderii europeni au ajuns la un acord de principiu privind asigurarea unei mai bune discipline fiscale şi bugetare la nivelul Uniunii Europene. Aceasta prevede inclusiv o ţintă de deficit structural de cel mult 0,5% din PIB, precum şi aprobarea bugetelor naţionale de către oficialii de la Bruxelles şi sancţionarea automată a ţă rilor care nu respectă regulile. Marea Britanie este singurul stat care a refuzat din start noile condiţii menite să aducă UE cu un pas mai aproape de o uniune fiscală şi bugetară.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Traian Băsescu, la Summitul UE: Deficitul structural va putea fi de maxim 0,5% din PIB România, alături de alte 25 de state membre, s-a angajat să suțină acordul pentru guvernanța fiscală. Acesta prevede, ca un pilon, obligația ca deficitul structural al unei țări să nu depășească 0,5% din PIB, a declarat președintele Traian Băsescu astăzi, după discuțiile cu oficialii europeni participanți la Summitul de criză de la Bruxelles.
Se pune capăt pomenilor electorale
Disciplina bugetară pe care România s-a angajat să o respecte ne ajută dintr-o anumită perspectivă: ne va scăpa de pomeni electorale, ne face mai atenţi la cum şi cât cheltuim şi ne va conferi ceva mai multă încredere în proiectele finanţa