Târgurile de Crăciun, organizate în această perioadă în centrul marilor orașe din țară, atrag mii de oameni. „Vedetele” târgului sunt fără doar și poate cârnații și produsele tradiționale din carne. Comercianții de la târgul de Crăciun din Timișoara nu fac excepție și, chiar dacă prețurile sunt mai piperate decât cei mai picanți cârnați, timișorenii bagă mâna adânc în buzunar pentru bunătățile aduse în special din Ungaria.
„Interzis la kitsch!”. Aceasta este deviza târgului de Crăciun de la Timișoara în acest an. Autoritățile și-au propus să imite, pe cât se poate, târgul de Crăciun de la Viena și au interzis kitschurile. Din mulțimea de căciuli, vin fiert și dulciuri, atracția târgului de la Timișoara o reprezintă fără doar și poate cârnații, șunca, pastrama, jumerile, ceafa, costița sau mușchiul. La căsuțele cu produse tradiționale de porc sunt zilnic vizitatori. E drept că mulți doar se uită. „Sunt foarte mari prețurile. Mi se pare mult 40 de lei kilogramul de cârnați la pensiile pe care le avem noi”, se revoltă o doamnă. Sunt însă și unii care se răsfață cu bunătățile tradiționale. „Mie îmi plac mai picanți. Am găsit mai încolo la o căsuță, dar nu mai au. O să aducă marți”, a spus o altă doamnă.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
La târgul de Crăciun din Timișoara sunt și branduri bănățene, cum ar fi Agil sau C+C, dar mulți dintre producătorii de cârnați vin din Ungaria. Printre cei mai căutați sunt cârnații de Kecsemet, realizați după o rețetă tradițională, cu multă boia de ardei. Cârnații sunt atât picanți cât și dulci. De asemenea, producătorul maghiar are și salam de casă, din carne de porc și vită. „Rețeta este, evident, secretă. Cârnații sunt produși la Kecsemet de o firmă mică. Nu sunt cârnați produși în serie într-un abator”, a spus Puiu Hanciuța, colaboratorul român al patronului maghiar. Comerciantul mărturisește că aprov