Doua zile de negocieri nu au fost de ajuns pentru a-l convinge pe David Cameron, premierul Marii Britanii, sa renunte la cerintele sale provind protejarea intereselor tarii pe care o conduce.
Prin urmare, liderii Frantei si Germaniei i-au aratat usa si au hotarat sa incheie un acord mai restrans privind disciplina bugetara. La acesta s-au adaugat, rapid, si celelalte state membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie ramanand complet izolata.
"Cred ca am luat o decizie corecta", sustine David Cameron, in continuare, desi majoritatea analistilor internationali, precum si alti lideri politici din propria tara, sunt de parere ca acest lucru va conduce la excluderea de la deciziile importante.
"Nu cred ca David Cameron a stat cu noi la masa cu adevarat, am luat decizia asupra acestui text, nu avem timp pentru compromisuri slabe in privinta euro", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.
"Le dorim numai bine. Eu am considerat ca oferta nu a fost destul de buna pentru Marea Britanie. Este mai bine sa le permitem acestor state sa mearga pe propriul drum", a contracarat prim-ministrul britanic.
Potrivit unor surse citate de Financial Times, Cameron a iesit de la summit "adanc ranit", dupa ce a reusit sa supere toti liderii UE, fara sa primeasca vreo concesie pentru interesele Regatului Unit. De altfel, diplomatii citati au subliniat ca premierul a incercat sa negocieze timp de ore intregi in favoarea sa, principala problema reprezentand-o serviciile financiare.
Ce risca britanicii?
Rezultatul summit-ului din Bruxelles, era, in mare, asteptat, insa ridica problema unei Europe in doua viteze, chiar daca, pana la urma, de o parte se afla doar britanicii.
Totusi, Regatul Unit nu foloseste moneda euro. Prin urmare, de ce atata galagie, se intreba analistii CNN.
Fiind in a