Primii fulgi de nea au adus cu ei şi un val de viroze. De mai câteva zile mulţi dintre făgărăşeni se plâng de stări febrile şi tuse. Medicii de familie recomandă pacienţilor îmbrăcăminte adecvată sezonului rece şi protejarea căilor respiratorii. Dacă simptomele persistă, să se prezinte de urgenţă la doctor.
În fiecare iarnă, cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt de persoane care acuză diverse afecţiuni caracteristice acestei perioade a anului.
Scăderea temperaturii, precum şi schimbarea presiunii atmosferice, sunt răspunzătoare pentru cele mai multe cazuri de afecţiuni ale aparatului respirator. Multe dintre ele ar putea fi evitate cu uşurinţă, dacă oamenii ar respecta un set de reguli simple, dar deosebit de eficiente în prevenirea virozelor şi a bronşitelor. „În ultima perioadă s-a înregistrat o creştere uşoară a numărului de afecţiuni respiratorii, mai ales a celor neglijate de pacienţi, care s-au transformat în afecţiuni pulmonare. Pentru a preveni creşterea numărului de afecţiuni respiratorii, ar fi bine ca pacienţii să aibă o temperatură ambiantă, adecvată în locuinţă, plus o îmbrăcăminte în ton cu temperature de afară. Dimineaţa şi seara, îmbrăcăminte mai groasă, iar la prânz potrivită“, a spus doctoral Vichente Ghircoiaş, medic de familie.
Primele simptome se pot prezenta sub forma unor dureri la nivelul gâtului, dureri musculare, febră, tuse, stare de rău. „Pentru primele zile, pacienţii care se cred atoate ştiutori pot încerca un tratament cu ceaiuri, paracetamol, nurofen. Dacă simptomatologia nu cedează şi au febră, e bine să se adreseze la medic, pentru a preveni complicaţiile. Ar fi de remarcat un fapt, copiii care merg în colectivitate, cei de la grădiniţă şi ciclul primar. La primele semne de afecţiuni respiratorii să se prezinte la medicul de familie pentru a evita înmulţirea numărului d epacienţi c