1.700 de lei pentru un kilogram de carne de vită. Nu este o glumă: un antreprenor local exploatează gustul românilor cu bani pentru produsele „mai speciale“, după un model importat. Şi face profit.
Au trecut doar cinci luni de când omul de afaceri Cristian Preotu, proprietarul Le Manoir, compania care deţine, printre altele, lanţul de delicaterii Comtesse Du Barry, a deschis La Boucherie Francaise, prima măcelărie de lux din Capitală, şi acesta se gândeşte deja la o extindere. „Este profitabil. Vindem de 30.000-40.000 euro într-o lună“, spune el. Dacă va păstra acest ritm, cu siguranță se va apropia de o cifră de afaceri de 0,5 milioane de euro în primul an de activitate.
Extinderea pe care o ia în calcul vizează deschiderea celei de-a doua măcelării, anul viitor, în nordul Bucureştiului. „Peste mai mulți ani, poate mergem şi în provincie“, spune el zâmbind, convins că piața pentru astfel de produse este în Capitală, cel puțin în acest moment.
Preotu vinde aici cea mai scumpă carne de vită: 1.700 lei kilogramul. Este vorba de o rasă specială din Japonia - Köbe (sau Wagyu), crescută la peste 1.000 metri altitudine. „Are un fel de carne marmorată, adică împănată cu grăsime. Când se face pe grătar, se prăjeşte uniform, iar grăsimea dă gustul cărnii“, explică omul de afaceri. Bineînțeles, în afară de acest produs special, mai există şi alte feluri de carne de vită – un soi anume fiind şi vita Limousine, cu prețuri mai mici. „Prețurile pornesc de la 250 lei kilogramul. Sunt aceleaşi ca şi la Paris sau New York“, subliniază el.
„Măcelarul starurilor“,
Partenerul lui Preotu
De altfel, la Paris se află şi măcelăria lui Hugo Desnoyer - partenerul lui Preotu în această afacere, numit „măcelarul pentru staruri“, mai ales că produsele lui ajung direct la Palatul Elysee. Împreună au creat marca La Boucherie Francaise (Macelăria franceză), c