Revoluţionara Celia Sanchez a jucat un rol extrem de important în revoluţia cubaneză din anii '50, însă gurile rele spun că între dictatorul Fidel Castro şi Sanchez s-a înfiripat şi o poveste de iubire, conform BBC News.
Totuşi, nici Sanchez şi nici Castro nu au confirmat zvonurile cum că ar fi fost iubiţi, aşa cum a speculat toată lumea, iar, până la moartea Celiei, în 1980, nici nu s-a scris foarte mult despre rolul ei ca revoluţionară.
După ce, în 1956, Castro a dat o lovitură forţelor lui Batista, în care a pierdut 65 din cei 81 de luptători, Castro şi revoluţionarii rămaşi în viaţă s-au refugiat în Munţii Sierra Maestra şi au dus un război de gherilă împotriva trupelor lui Fulgencio Batista. Printre luptători, se aflau Ernesto Che Guevarra, fratele Raul Castro şi Camilo Cienfuegos. Atunci, prin intermediul reţelei puse la punct de Sanchez, Castro a strâns noi revoluţionari din rândul ţăranilor.
Celia Sanchez, revoluţionara care l-a sprijinit până la moarte pe Castro
Celia Sanchez Manduley s-a născut în anii '20 şi a învăţat să fie împotriva regimului lui Batsta de la tatăl ei, doctor şi membru al Partidului Liberal Ortodox.
În 1952, când Batista a preluat pentru a doua oară frâiele statului, Celia Sanchez, ca mulţi alţi cubanezi, a fost contrariată şi s-a hotărât să intre în rezistenţă. În iulie 1953, Castro a încercat pentru prima dată să îl înlăture de la putere pe Batista. După înfrângerea de la Cazarma Moncada, viitorul lider cubanez a ajuns la închisoare şi, doi ani mai târziu, când a reuşit să scape din detenţie, s-a refugiat în Mexic şi în Statele Unite şi a fondat Mişcarea 26 iulie, la care a aderat şi Celia.
Apoi, după ce acţiunea rezistenţei a fost zdrobită în 1956, a trimis ajutoarele rebelilor care se ascundeau în munţi. În 1957, Celia Sanchez era în fruntea listei celor mai vânate femei de regimul lui Fulgencio Bat