Alegătorii din Transnistria sunt chemaţi la urne, duminică, pentru desemnarea liderului regiunii separatiste. Principalii candidaţi sunt actualul lider separatist, Igor Smirnov, aflat la putere de două decenii, şi Anatoli Kaminski, susţinut de Moscova.
Rusia îl susţine în mod deschis pe liderul Legislativului de la Tiraspol, Anatoli Kaminski, în încercarea de a-l înlocui pe Smirnov, după ce Kremlinul a recunoscut că l-a scăpat de sub control pe actualul lider.
Totodată, un post rus de televiziune care emite şi în zona transnistreană a difuzat un documentar în care Igor Smirnov este acuzat de încurajarea unor crime şi delapidarea unor sume de bani.
Documentarul se bazează pe informaţii despre originea veniturilor familiei Smirnov. Acesta prezintă imagini cu locuinţa familiei Smirnov de la periferia capitalei ruse, a cărei valoare este estimată la zece milioane de dolari.
Potrivit documentarului, în timpul campaniei electorale din 2006, în Transnistria au avut loc asasinate la comandă, mod în care Smirnov şi-ar fi eliminat rivalii. "Smirnov nu poate renunţa la putere, deoarece întreaga sa familie ar ajunge după gratii", a declarat Mihail Bergman, un fost comandant militar, citat în documentar.
Pe de altă parte, Igor Smirnov, a votat duminică în scrutinul "prezidenţial" din această regiune controversată, exprimând speranţa că va fi reales în funcţie.
Scrutinul a început la ora 7.00, iar în primele două ore votaseră cinci la sută dintre alegătorii înscrişi pe liste. Pentru validarea scrutinului este necesară o prezenţă la urne de 50 la sută.
Scrutinul are loc la mai puţin de două săptămâni de la reluarea negocierilor pe tema crizei transnistrene.
Alegătorii din Transnistria sunt chemaţi la urne, duminică, pentru desemnarea liderului regiunii separatiste. Principalii candidaţi sunt actualul lide