Craterul Barringer, cunoscut popular sub denumirea de "Craterul Meteor", s-a format în Arizona (SUA), în urmă cu 50.000 de ani, pe un platou de roci sedimentare. Craterul are 1,2 kilometri în diametru şi o adâncime de 180 de metri.
Dat fiind că este unul dintre puţinele cratere atât de bine conservate de pe Pământ, oamenii de ştiinţă îl studiază, pentru a îşi da seama cum reacţionează rocile şi astrele din univers atunci când se ciocnesc, scrie Yahoo.
David Kring, geolog al Institutului Lunar şi Planetar din Houston, spune că, în momentul în care un corp cosmic s-a prăbuşit în Arizona, au fost aruncate în aer peste 193 de milioane de tone de roci, în numai câteva secunde.
Geologul a declarat că, începând cu anul viitor, astronomii vor folosi craterul Barringer pentru antrenamente, întrucât suprafaţa sa este similară celei de pe Lună sau de pe alte planete ale sistemului nostru solar.
În prezent, craterul este folosit pentru a-i instruit pe cercetători şi pe studenţi cu privire la geologia lunară şi la craterele de pe satelitul nostru natural. În plus, astronomii învaţă aici cum să aterizeze pe alte planete, cu o suprafaţă similară craterului.
Totodată, Barringer le spune specialiştilor cum se depozitează rocile, în urma impactului dintre un meteorit şi un astru. De asemenea, craterul îi poate ajuta pe geologi şi astronomi să înţeleagă cum formează apa defilee, care pot eroda craterul. Acest lucru va fi util pentru observaţiile de pe Marte, unde se întâmplă un fenomen asemănător.
O altă misiune a specialiştilor este să stabilească exact vârsta craterului. Acest lucru i-ar ajuta să dateze mult mai bine şi alte evenimente geologice de pe Pământ, susţine Kring.
Cu toate că Barringer îi poate ajuta pe specialişti într-un număr mare de alte discipline, Kring spune că sunt încă destule necunoscute despre crater însuşi. Spr