În ciuda faptului că România a micşorat salariile bugetarilor şi a îngheţat pensiile, în 2012 va trebui să împrumutăm peste 16 miliarde de euro, pentru plata datoriilor şi a cheltuielilor curente. Traian Băsescu a vorbit azi numai de partea cu împrumuturile, precizînd că pentru vreo 13 miliarde ar fi vorba de plata unor datorii mai vechi. Odioasa moştenire, cum ar veni.
Dar de cînd se află la putere guvernele Boc, cîte au fost pînă acum, s-a făcut ceva pentru urnirea economiei reale? Au dispărut sute de mii de întreprinderi mici şi mijlocii. În schimb, prin Ministerul Dezvoltării, s-au băgat bani în săli de sport, în parcuri la ţară şi alte asemenea investiţii care nu aduc nimic. Există vreun proiect strategic pentru încurajarea economiei private? Din cîte ştiu eu, nu, dar Puterea a avut grijă să bage dihonia între particulari şi bugetari.
Într-o asemenea situaţie, preşedintele Băsescu ne anunţă că a aderat din partea României la austeritatea bugetară decisă, fără Marea Britanie, la întîlnirea de la Bruxelles. Aici nu e vorba de cedare de suveranitate, fiindcă intrînd în UE, România a admis să-şi cedeze o parte din suveranitate organismelor europene, ci de lipsa de comunicare prealabilă a preşedintelui cu partidele şi cu Parlamentul. Nu vii să spui, după întîlnirea de la Bruxelles, eu am făcut asta, dacă Parlamentul vrea altceva, e treaba lui!
Cît despre lauda prezidenţială, că România a luat măsuri de austeritate înaintea altor ţări europene, nu prea văd cu ce ne încălzeşte. Nu vom lua un premiu european pentru asta, ci vom rămâne cu o austeritate a sărăciei pentru majoritate, ca şi pînă acum, şi cu o austeritate luxoasă pentru o minoritate ţintită politic. Dar cu un tot mai îndepărtat viitor luminos pentru toţi!
În ciuda faptului că România a micşorat salariile bugetarilor şi a îngheţat pensiile, în 2012 va trebui să împrumutăm peste 16 mil