După 14 zile şi 2 nopţi de negocieri, delegaţiile au ajuns la un acord tras de păr. Banii pentru combaterea încălzirii globale tot nu au fost găsiţi. Totuşi, pentru prima dată, China şi SUA au fost convinse să se alăture
Negocierile-maraton ce au avut loc la Durban (Africa de Sud) pentru un nou acord climatic global s-au concretizat, duminică dimineaţa, cu un foaie de parcurs. Acordul urmează să vină abia în 2015. Totuşi, pentru prima dată, toate ţările s-au angajat să lupte contra încălzirii globale, inclusiv Statele Unite şi China, care au stat departe de Protocolul de la Kyoto.
Delegaţii celor 190 de ţări reunite la Durban au răsuflat uşurate, scrie AFP, după ce au fost la un pas de eşec. După 14 zile şi două nopţi de negocieri, un acord părea imposibil. "În onoarea lui Mandele. Întotdeauna ceva pare a fi imposibil până în momentul în care devine realitate. Şi a devenit!", scria, pe Twitter, Christiana Figueres, responsabil ONU pentru climă.
Uniunea Europeană se pleacă în faţa opoziţiei Indiei
Dar Uniunea Europeană, care şi-a folosit întreaga influenţă pentru ca reuniunea să se termine cu un acord constrângător din punct de vedere juridic, a trebuit să se mulţumească doar cu un text care lasă în suspan caracterul constrângător al viitorului pact climatic.
Acest acord, ce va fi o prelungire a protocolului de la Kyoto după 2012, nu este însoţit nici de promisiuni din partea statelor că îşi vor reduce şi mai mult nivelul gazelor cu efect de seră. Promisiunile sunt insuficiente şi pentru a reduce încălzirea globală cu 2 grade Celsius.
În faţa opoziţiei feroce a Indiei, care consideră incorect ca ţările dezvoltate să blocheze astfel creşterea economică în ţările în curs de dezvoltare, europenii au acceptat o formulă ambiguă. Formula descrie vitiorul acord ca fiind "un protocol, un alt instrument legal sau o soluţie comună care a