Există o categorie de probleme speciale ale justiţiei: cele invizibile sau greu detectabile, pentru că nu sunt palpabile. Un loc important în această categorie îl ocupă mentalitatea magistraţilor, avocaţilor şi consilierilor juridici, a factorului politic şi, desigur, a justiţiabililor.
Surpriza o reprezintă nu existenţa unei asemenea probleme, ci adâncimea sa, impactul pe care îl are asupra justiţiei, în general. Participarea la un seminar internaţional, cu tema „Variante alternative de soluţionare a disputelor într-o societate civilă“, având ca speakeri practicieni şi specialişti, dar şi înalţi funcţionari de stat, din Europa şi Asia, oferă câteva perspective excepţionale asupra problemei în discuţie. Astfel, am aflat că un secretar de stat al unui minister din Singapore are o unică misiune, aceea de a face tot ce este necesar pentru dezvoltarea arbitrajului, astfel încât Singapore să devină cea mai atractivă locaţie pentru arbitraj din Asia. Eu aş spune că deja şi-au atins scopul, însă ei vor mult mai mult şi continuă să lupte cu un minister care are încredinţată o atare misiune.
Am aflat de asemenea că Slovenia se confrunta, în urmă cu câţiva ani, cu un număr de 2.000.000 de litigii la o populaţie de 4.000.000 locuitori (se poate mai rău ca la noi!), iar metodele alternative de soluţionare a disputelor erau ca şi inexistente în practică. În momentul în care un mediator de carieră a fost instalat ministru al justiţiei, a început o campanie foarte susţinută de promovare a metodelor alternative, în special a medierii. A fost susţinută şi promovată în toate felurile cu putinţă, în cel mai energic mod (inclusiv prin introducerea obligativităţii parcurgerii medierii în anumite materii).
Rezultatele sunt, în opinia celui care a promovat acest curent, pozitive, dar mult sub aşteptări. Acelaşi ministru al justiţiei sloven a explica