Romania isi va coordona politica fiscala, incepand de anul viitor, cu cea din statele din zona euro, in speranta ca va lovi trei iepuri dintr-o lovitura – va evita acumularea de noi datorii si va avea cu ce sa le plateasca pe cele actuale, va adopta euro in 2015 si va creste gradul de incredere al investitorilor.
Cu alte cuvinte, daca masurile se vor dovedi eficiente, vom trai in viitor intr-un stat mai eficient si mai putin cheltuitor, Romania va atrage mai multe investitii straine, iar noi vom castiga mai bine, in euro. Cam aceasta ar fi, in esenta, viziunea presedintelui Traian Basescu(foto), expusa duminica, la Cotroceni.
Seful statului a prezentat concluziile summitului considerat istoric desfasurat joi si vineri la Bruxelles.
Cum era de asteptat, seful statului a insistat pe acordul interguvernamental privind fiscalitatea, care pana in martie 2012, va fi implementat de toate statele UE, cu exceptia Marii Britanii. Acordul prevede limitarea datoriilor statelor la 60% din produsul intern brut (PIB) si reducerea deficitului structurat la 0,5%.
Mai simplu spus, statele UE s-au angajat ca in urmatorii ani, prin politici fiscale, sa isi reduca datoriile si sa actioneze in asa fel incat sa cheltuie atatia bani cati produc. Astfel se spera ca, pe viitor, Europa sa evite crizele de genul celei din prezent.
“Acordul ne creeaza sansa de a merge mai departe si de a nu ramane in aceasta Europa cu doua viteze”, a spus presedintele.
“Aderarea la acest acord e in interesul national al Romaniei. Nu s-a obtinut usor. Probabil am fost cel mai preocupat lider din non-Euro ca si Romania sa aiba acces acolo. Nu a fost deloc usor", a adaugat Basescu.
El a subliniat ca, prin acest acord, s-a creat din punct de vedere politic sansa ca Romania sa fie impreuna cu statele zonei Euro. Intrebat cum ii va afecta pe