Depozite cu dobânzi atractive, care pot fi alimentate oricând şi care permit chiar retrageri parţiale de bani sunt câteva dintre caracteristicile produselor de economisire pentru cei mici. Sursa: SHUTTERSTOCK
La o creştere de preţuri de sub 3,3%, cum ar putea fi cea din acest an, economiile menţinute în depozitele în lei, cu dobânzi ce urcă până la 7% pe an, sunt profitabile. De câţiva ani, băncile au inclus în portofolii produse speciale pentru copii.
Acestea se deosebesc de celelalte forme de economisire prin faptul că vin cu anumite avantaje. De exemplu, printre acestea se pot număra dobânzi mai mari sau facilităţi la constituirea, alimentarea sau retragerea depozitului.
Interesul băncilor pentru produse de acest fel este, de altfel, uşor de înţeles, în condiţiile în care pe piaţa bancară este mare nevoie de lichidităţi pe termen lung, cum sunt economiile pentru copii, care pot atinge maturităţi de câţiva ani.
Alimentări nelimitate
Spre deosebire de depozitele la termen clasice, unde suplimentarea banilor din cont se poate face, de regulă, doar la scadenţă, alimentarea depozitului pentru copii se poate face oricând, în general, fără niciun cost suplimentar.
"Planul de economii pentru copii este un produs destinat părinţilor care vor să economisească pentru copii. Contul se deschide direct pe numele copilului încă din primele zile de viaţă ale acestuia şi este valabil până la împlinirea vârstei de 17 ani. Depunerile sunt permise oricând, indiferent de sumă", a declarat Magda Săndulescu, director de Dezvoltare şi Implementare Strategie Persoane Fizice în cadrul Raiffeisen Bank România, pentru "Evenimentul zilei".
În cazul Băncii Transilvania şi ING Bank România, depozitul poate fi alimentat şi de o altă persoană decât deponentul, adică altcineva decât persoana care a deschis depozitul în