Astăzi, preşedintele Traian Băsescu este în Turcia.
Abia aceasta este o vizită care contează, nu cea pe care a făcut-o Angelei Merkel! După vizita în Germania, am aflat că ţara noastră va contribui cu bani mulţi la stabilitatea zonei euro. Însă, după cea din Turcia, putem obţine avantaje economice care să ne menţină pe linia de plutire în această perioadă de furtuni financiare. Potrivit Preşedinţiei României, cu ocazia acestei vizite se va semna un parteneriat strategic între cele două state. Traian Băsescu ar trebui să-şi ia notiţe consistente în timpul discuţiilor pe care le va avea cu preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül, cu prim-ministrul RecepTayyip Erdogan, precum şi cu oamenii de afaceri ce vor fi prezenţi mâine, la Forumul de afaceri turco-român, la Istanbul.
De ce? Pentru că, în acest moment, Turcia are un deficit bugetar cu puţin peste 1%, mult mai mic decât al Germaniei, o creştere economică de peste 10%, în prima jumătate a acestui an, cea mai mare din lume, şi relaţii economice istorice cu România ce pot fi îmbunătăţite.
În primul rând, ţara noastră poate încheia parteneriate public-private cu Turcia, care s-a arătat dispusă să investească în infrastructura noastră. În acest mod, în doi ani, am putea tăia panglici la autostrăzi de sute de kilometri, nu la câte-o bucăţică dintre Turda şi Gilău. Finalizarea proiectului energetic care leagă România de Turcia printr-un cablu submarin este, de asemenea, un proiect care ne avantajează. România poate exporta energia electrică în exces unei ţări al cărei consum creşte cu un procent format din două cifre, înfiecare an.
În al doilea rând, România ar trebui să ofere facilităţi oamenilor de afaceri turcipentru a investi în ţara noastră. În 2010, Turcia a fost primul partener comercial al României din afara UE şi din cadrul OCEMN, al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaţi