Guvernul a convenit cu FMI să continue în 2012 disponibilizările în sectorul feroviar şi să impună patru zile de concediu fără plată pentru angajaţii societăţii Intervenţii Feroviare. În plus, conform unui document obţinut de Mediafax, liniile de cale ferată care nu pot fi vândute la licitaţii ar urma să fie închise.
Aceste măsuri sunt pregătite să fie aplicate pe parcursul anului viitor, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern şi Fondul Monetar Internaţional la ultimele negocieri, din toamna acestui an, conform Mediafax.
De asemenea, numărul total al liniilor de căi ferate aflate în administrarea CFR SA va fi redus substanţial în următorii ani, la maximum 15.500 kilometri, ceea ce va conduce la concedierea a 2.000 angajaţi ai companiei până la sfârşitul lunii aprilie 2012, comparativ cu numărul de salariaţi din septembrie 2011. Nu vor fi însă disponibilizaţi angajaţii care lucrează cu fonduri UE.
În acest sens, vor continua licitaţiile pentru închirierea a 1.600 kilometri de linii cale ferată, astfel încât numărul total al liniilor aflate sub management privat să ajungă la un total de 4.000 kilometri. Liniile de cale ferată pentru care licitaţiile vor eşua vor fi închise până la sfârşitul lunii aprilie.
La începutul lunii iulie a acestui an, Guvernul a decis închiderea a aproximativ 1.000 de kilometri tronsoane feroviare considerate nerentabile şi închirierea altor circa 1.000 kilometri de linii de cale ferată, estimând că operaţiunea va genera economii de 109 milioane lei în bugetele companiilor CFR.
Scrisoarea Guvernului cu FMI mai relevă şi intenţia autorităţilor de a elabora până la jumătatea lunii ianuarie un plan de creştere a veniturilor obţinute din închirierea spaţiilor comerciale ale CFR, inclusiv cu posibile parteneriate public-privat (PPP).
Executivul s-a obligat să prezinte lunar FMI rapoarte p