Buget general echilibrat sau in surplus, mecanism de corectie automata in eventualitatea unor devieri, competenta Curtii de Justitie de a verifica transpunerea regulilor comunitare la nivel national, raportarea in prealabil a planurilor nationale privind emisiunile de datorie publica, consecinte automate pentru depasirea deficitului bugetar de 3%.
Romania s-a angajat, alaturi de alte 23 de tari UE, sa respecte aceste conditii incluse, printre altele, in acordul de guvernanta fiscala incheiat la Bruxelles. In mai putine cuvinte, dincolo de termeni tehnici, Romania s-a angajat la guvernare competenta si onesta. Intrarea in vigoare a acestui acord ar trebui, asadar, sa schimbe fundamental, seismic, regulile jocului in politica de la Bucuresti. Iar daca ele nu se vor schimba, consecintele vor fi pe masura, caci, in mod evident, ajunsa la marginea prapastiei, Europa nu mai este dispusa la concesii si nici nu si le mai poate permite.
Fiecare banut va trebui dramuit cu maxima prudenta si inteligenta, sub lupa neinduratoare a Bruxelles-ului. Nu stiu daca vor disparea cu totul, dar ar trebui reduse dramatic pomenile electorale si clietelismele de toate felurile, de la investii inutile, la licitatii trucate, la aditionari halucinante de contracte pe bani publici, la subventii mascate pentru companii falimentare de stat. Spatiul de manevra pentru coruptie va fi si el limitat drastic. Si orice incercare de eludare va iesi rapid la iveala si va fi taxata automat, fara mila, de la Bruxelles.
Nu cred ca Romania isi putea dori ceva mai buun, mai concordant cu intersul public, dupa cum nu cred ca intreaga clasa politica de la Bucuresti, fara exceptie, isi putea imagina cosmar mai mare. Ca dovada si tacerea de mormant in care aceasta a cazut dupa anuntarea noilor reguli. Ele fac, de fapt, inutila castigarea alegerilor, inutila instalarea la putere.