Uniunea Social Liberală (USL) este de acord cu modificarea Constituţiei şi implementarea în România a deciziilor luate la ultimul summit UE de la Bruxelles, dar numai cu un Guvern de tehnocraţi şi alegeri anticipate. Poziţia USL vine după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat vineri că România trebuie să-şi modifice Constituţia pentru a include unele dintre prevederile convenite la Bruxelles în cadrul Acordului de Guvernanţă Fiscală.
Liderul USL, Victor Ponta, a declarat duminică faptul că obligativitatea respectării deciziei convenite la Bruxelles prin Tratatul de guvernanţă fiscală se poate face printr-o lege specială, în temeiul articolului 148 din Constituţie, care prevede că legile legate de tratatele europene se face de către Parlament, în şedinţă comună, cu votul a două treimi dintre senatori şi deputaţi. Planul USL Victor Ponta, Lider USL
Potrivit USL, nu este necesară modificarea Constituţiei pentru impunerea regulii privind deficitul maximal, ci de o lege specială, adoptată cu votul a două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.
Preşedintele Băsescu a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru "buget naţional echilibrat şi în surplus", ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.
Şeful statului a menţionat că actul normativ prevăzut în acord pentru înscrierea acestei prevederi, "în cel mai scurt timp", este "Constituţia sau o lege echivalentă cu Constituţia". El a precizat că introducerea prevederii în Constituţie sau într-u