Moneda unică europeană s-a depreciat vineri, pe pieţele externe, în raport cu majoritatea valutelor partenerilor comerciali ai zonei euro, în condiţiile în care acordul liderilor UE privind înăsprirea controlului fiscal al regiunii nu i-a convins pe investitori că actuala criză a datoriilor şi-a găsit rezolvarea.
Euro a scăzut cu aproape 0,4% vineri, la 1,3386 dolari, iar pe întreaga săptămână trecută, declinul a fost de 0,1%. La data de 2 decembrie, moneda zonei euro avea un curs de 1,3391 dolari. De menţionat că, joi, cursul euro a coborât până la nivelul minim al săptămânii: 1,3282 dolari, pe fondul temerilor legate de criza datoriilor.
Tot săptămâna trecută, euro a pierdut 0,5% faţă de moneda japoneză, ajungând la 103,89 yeni, respectiv 0,1% în raport cu cea britanică, având un curs de 85,43 pence.
În intervalul 5-9 decembrie, euro a scăzut pentru a cincea săptămână din ultimele şase, faţă de dolar, din cauza neîncrederii în capacitatea liderilor europeni de a institui reguli bugetare mai dure. Un impact negativ asupra dinamicii monedei unice l-a avut şi afirmaţia preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, privind achiziţiile de obligaţiuni.
Oficialul BCE a declarat, joi, că instituţia pe care o conduce nu va accelera achiziţiile de titluri guvernamentale din zona euro.
Amintim că vineri, la finalul negocierilor tensionate din cadrul summitului de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene s-au înţeles pentru un acord fiscal care să permită supravieţuirea monedei unice. Marea Britanie a fost singura ţară care a votat împotrivă, argumentând că doreşte să-şi protejeze interesele naţionale.
Noile reguli presupun un control înăsprit al deficitelor şi reducerea gradului de îndatorare al unei ţări. Încălcarea normelor va atrage sancţiuni.
Parlamentele statelor semnatare vor trebui să ratifice acordul în lunile u