Sunt alegerile din Egipt o reeditare a primelor alegeri post-comuniste in fostul bloc sovietic? Care sunt asemanarile si deosebirile intre tranzitia egipteana si cea din fostele tari comuniste din Europa?
Se vorbeste despre asemanarile dintre valul revolutionar din fostul bloc sovietic si Primavara Araba. Cat de departe merg insa aceste similitudini cand vine vorba despre primele alegeri democratice? Joshua Tucker, profesor de politica la Universitatea New York, scrie, pentru Al Jazeera, ca, dincolo de faptul ca in ambele momente s-a inregistrat o prezenta foarte ridicata la vot, exista multe chestiuni profund diferite.
In primul rand, primele alegeri post-comuniste au avut structura dihotomica: pe de o parte, erau fortele care sustineau fostul regim, adica succesorii partidului comunist, iar pe de alta parte fortele care doreau sa declanseze tranzitia catre o economie de piata si un sistem politic liberal-democrat. In schimb, in Egipt, structura nou-inceputelor alegeri este trihotomica: intre vechiul regim, partidele liberale si partidele islamiste.
In al doilea rand, desi la primele alegeri post-comuniste au participat fortele de opozitie unite, in general, in miscari care s-au despartit dupa primul scrutin, in Egipt miscarea de opozitie s-a fractionat inainte de alegeri. Acest fenomen va avea mai multe efecte importante - liberalii vor intra in Parlament foarte slabiti, si nici chiar islamistii nu vor avea niciun partid care sa obtina majoritatea in legislativ.
In al treilea rand, Egiptul a pus in scena un sistem electoral in mai multe etape, unde diferite parti ale tarii voteaza in perioade diferite de timp.Aceasta situatie reprezinta o oportunitate pentru liberali.
Spre exemplu, in Polonia, cand fortele noului regim s-au despatit in mai multe partide pentru a contesta alegerile parlamentare din 1993, au