Parlamentul este încă un bun refugiu pentru aleşii penali. Până la condamnarea lor definitivă, vin la şedinţe, votează, fac legi, dau audienţe, interpelează şi ţin discursuri moralizatoare. Dacă instanţa nu-i bagă la închisoare şi nu le interzice dreptul de a alege şi a fi ales, merg la parlament cu tot cu cazier. Deputatul PD-L Eugen Bădălan, fost şef al Marelui Statului Major între 2004-2006, a primit, miercuri, patru ani cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă calificată, imputându-i-se un prejudiciu de 1 260 000 de euro, adus statului în perioada când a exercitat funcţia în armată.
Sentinţa ÎCCJ poate fi atacată, dar, chiar dacă ea rămâne aceeaşi, fără fără interzicerea drepturilor, el se va bucura de toate privilegiile statutului de deputat, asemeni colegului său de partid şi de Cameră, Cosmin Popescu. Acesta a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru favorizarea infractorului, verdict care nu-l împiedică să reprezinte, în continuare, un colegiu din Gorj, una din declaraţiile politice pe luna noiembrie având titlul plin de simţire "Ar trebui să nu ne vindem ţara...". Adrian Năstase, Monica Iacob Ridzi, Cătălin Voicu, Dan Păsat, Mugurel Surupăceanu, Mircea Banias, Bogdan Cantaragiu, Cristian Boureaunu au dosare în instanţă sau la DNA, iar unii dintre ei ar putea îngroşa numărul condamnaţilor cu drept de vot, permiţându-şi, astfel, să pună de un grup parlamentar independent.
Singura autoritate care i-ar putea scoate, din Legislativ, pe parlamentarii condamnaţi penal este propria lor conştiinţă. Statul senatorilor şi deputaţilor nu prevede că mandatul încetează în cazul pedepselor uşoare, ca închisoarea cu suspendare, neînsoţite de pierderea unor drepturi. Urmărirea penală, care, din cauza numărului mare de clienţi ai DNA, s-a banalizat, nu reprezintă motiv de incompatibilitate cu calitatea de aleşi, ea lipsindu-i pe aceştia do