Înalt Prea Sfinţitul Onufrie Pop, Arhiepiscop De Somdrio şi Vercelui din cadrul Mitropoliei Ortodoxe de Milano şi Aquileia, spune că Biserica trebuie să rămână o instituţie divino-umană.
În Italia, alături de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, cu sediul la Roma, aflată sub omoforul Patriarhiei Române şi condusă de Prea Sfinţitul Siluan, există mai multe parohii în care se slujeşte în româneşte. Şi nu vorbim aici de preoţi care, din motive disciplinare, s-au declarat "independenţi" sau slujesc sub greci sau bulgari.
Este vorba de Mitropolia de Milano şi Aquileia, condusă de ÎPS Evloghie, Arhiepiscop şi Mitropolit. La origini, acestă Biserică a aparţinut de Sinodul Vechilor Calendarişti Greci, condus de ÎPS Auxentios, care, în 1984, i-a acordat autonomia. ÎPS Auxentios şi sinodul său au fost recunoscuţi de ruşii din exil, recent reîncadraţi în Biserica Rusă "oficială“, fără impedimente canonice.
După 1990, datorită numărului mare de emigranţi, şi Sinodul de la Milano şi-a organizat parohii în care se slujeşte în româneşte. Profitând de necesitatea absolut stringentă şi de faptul că Patriarhia Română nu a putut organiza parohii în toate colţurile Italiei, Mitropolia de Milano a preluat iniţiativa.
Aşa se face că astăzi, după Patriarhia Română, în Italia cel mai mare număr de credincioşi îl are Sinodul milanez.
Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop De Somdrio şi Vercelui din cadrul Mitropoliei Ortodoxe de Milano şi Aquileia - Italia, ÎPS Onufrie Pop, povesteşte, într-un interviu, cum arată ortodoxismul de după graniţa ţării.
Evenimentul Zilei: De câţi ani păstoriţi Dioceza de Sondrio şi Vercelli?
ÎPS Onufrie Pop: Eu păstoresc această dioceză din februarie 2008. La început mi-a fost mai greu, dar cu timpul m-am obişnuit cu Occidentul şi, prin bunăvoinţa şi cu ajutorul Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit