SUA si marile economii emergente sunt ingrijorate ca ar putea inregistra pierderi pe finantarile acordate FMI daca tari precum Italia si Spania, doua dintre cele mai mari economii din zona euro, ar solicita ajutorul Fondului, sustine o analiza Reuters, citata de Mediafax.
Fondul Monetar International (FMI) nu trebuie considerat un substitut pentru angajamentele semnificative pe care trebuie sa si le asume Europa. Guvernele europene sunt cele care trebuie sa preia cea mai mare parte a eventualelor pierderi pe imprumuturile de urgenta destinate statelor din Zona Euro, a declarat vineri un demnitar american.
Desi FMI se bucura de o reputatie serioasa bazata pe faptul ca nici o tara nu a intrat vreodata in insolventa in timpul derularii unui acord de finantare cu Fondul si niciun guvern nu a pierdut bani imprumutand institutia, exista temeri privind expunerea tot mai mare pe care acesta o are pe Zona Euro. Expunerea s-ar mari considerabil daca Italia sau Spania ar solicita ajutorul FMI, deoarece volumul de finantare necesar pentru economii atat de mari ar depasi cu mult imprumuturile catre Grecia, Irlanda si Portugalia.
Marile economii emergente, care flirteaza cu ideea de a creste finantarea acordata FMI, si-au manifestat si ele ingrijorarea cu privire la riscurile care ameninta capitalul Fondului, au declarat pentru Reuters surse oficiale din guvernelor tarilor respective.
Intrebari asemanatoare sunt ridicate si de membrii Congresului SUA. Cu ocazia unei intalniri cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, patru membri ai legislativului american si-au exprimat nelinistea cu privire la riscurile pe care Fondul si le-ar asuma odata cu preluarea unui rol mai mare in Europa. O solicitare de sprijin FMI din partea Italiei sau Spaniei ar pune SUA, care are drept de veto pe majoritatea deciziilor de creditare ale institutiei,