La 20 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastrich, Berlinul are controlul efectiv asupra Europei, titrează cotidianul american NY Times, citat de EurActiv. Ziarul descrie ziua de vineri, care a marcat încheierea summit-ului european pe tema crizei euro, drept una de importanţă istorică, care va produce schimbări importante în "arhitectura" Europei.
Preşedintele francez apare drept unul dintre marii câştigători ai summit-ului UE de vineri, scrie agenţia Reuters într-o analiză intitulată „Sarkozy şi Draghi, câştigători ai divizării UE; Cameron pierde”. Potrivit Reuters, preluat de Hotnews, „Napoleon a visat la ea, De Gaulle a luptat pentru ea, dar e posibil ca Sarkozy să o fi realizat – o Europă a naţiunilor, cu Franţa în scaunul şoferului şi Marea Britanie pe margine”.
Pentru cotidianul britanic The Telegraph, citat de RFI România, „premierul David Cameron a luat o decizie importantă vineri, când a hotărât să distanţeze Marea Britanie de UE şi a devenit primul premier care s-a folosit de dreptul de veto pentru a bloca modificarea tratatelor UE”.
Editorialistul cotidianului Francez Le Monde, citat de EurActiv, se întreabă însă de ce oare britanicii au decis să se marginalizeze astfel. Răspunsul, în viziunea sa, este simplu: britanicii nu cred în ideea europeană, sunt străini de acest proiect care li se pare celorlalţi mai important ca niciodată.
Cotidianul elen To Vima notează, la rândul său, că „pentru prima oară de la începutul crizei datoriilor, Grecia nu a fost în centrul discuţiilor de la Consiliul European. Dar, odată cu reforma tratatelor, al cărei principiu a fost adoptat în noaptea de 8 spre 9 decembrie, „Grecia e ameninţată azi direct cu excluderea din noua formă pe care o va lua Europa. Ea va fi prima victimă, dar vor urma şi alţii”, apreciază To Vima.
„UE a murit, trăiască noua UE, dar unde sunt cehii?”, se întreabă Hos