Pe 9 decembrie s-au împlinit 20 de ani de la înfiinţarea primei televiziuni independente din România, ce emitea pe o frecvenţă a televiziunii publice.
Pe 8 ianuarie 1992, Răzvan Dumitrescu spunea, puţin crispat şi şcolăresc „bună seara", deschizând primul jurnal de ştiri prezentat la televiziunea SOTI, la o oră târzie din noapte, pe frecvenţa canalului doi. Apoi, în cadru apăreau, pe rând, Andreea Esca, Adrian Munteanu şi Carmen Spiru, primii crainici din România care nu spuneau textele unei televiziuni de stat conduse după aceleaşi reguli ca pe vremea lui Ceauşescu. Cei patru au fost aleşi dintre sute de candidaţi, în urma unei selecţii făcute de Marilena Rotaru, Vartan Arachelian, Eugen Atanasiu, Ştefana Bratu şi Carmen Dumitrescu.
Andreea Esca a fost prima care a dat probă. „M-am dus dintr-o pură întâmplare. Mi-era foarte frică, nici nu ştiu dacă îmi găseam cuvintele. Am fost absolut surprinsă. Am sunat-o pe mama şi i-am zis: vezi că rămân aici că o să prezint ştirile diseară", povesteşte Esca, care a devenit cea mai cunoscută crainică din România.
Răzvan Dumitrescu stătea la coadă, aşteptând să fie selectat pentru un post de inginer de sunet. „A ieşit Marilena Rotaru, s-a uitat şi m-a chemat: «Ia dă tu o probă de voce, că tot sunet se numeşte»". După ce proba a fost trecută cu succes, Dumitrescu s-a dus să se bărbierească la o frizerie de cartier şi s-a întors ca să dea primul jurnal din acea seară.
Adrian Munteanu lucrează acum la „Adevărul" ca tehnoredactor şi a îmbinat textul cu imaginile în câteva dintre paginile acestei ediţii. Cu 20 de ani în urmă nu era doar prezentator, ci şi primul redactor-şef al televiziunii SOTI. Avea în spate radioul şi Academia Caţavencu, experienţă care l-a făcut pe Vartan Arachelian să îl pună la 22 de ani şef peste redacţia primei televiziuni independente din România.
Toţi se duceau la