* Aurelian Dochia: "Vânzarea companiilor profitabile are tot mai mulţi oponenţi"
* Cristian Ionescu: Privatizarea, dificilă din cauza incertitudinii
* Daniel Ionescu: Sub acest guvern, nu ar trebui să mai aibă loc privatizări
Şansele să îndeplinim calendarul pentru privatizarea de pachete minoritare de acţiuni la mai multe companii de stat, convenit cu Fondul Monetar Internaţional, sunt minime, este părerea analiştilor economici consultaţi de ziarul "BURSA".
Analistul economic Aurelian Dochia nu crede că se va putea trece la măsura de privatizare a unor active deţinute de către stat. Potrivit domniei sale, trebuie avut în vedere faptul că, anul următor, este unul electoral, ceea ce nu prezintă condiţii favorabile. Domnul Dochia ne-a declarat: "Privatizările ar trebui să aibă loc în prima jumătate a anului, cea de a doua jumătate urmând să fie ocupată cu alegerile. În condiţiile în care procesul de privatizare este unul de durată, există destule semne care să indice că realizarea sa este puţin probabilă". De asemenea, atitudinea faţă de privatizare s-a schimbat, a mai precizat domnia sa. "Vânzarea companiilor profitabile are tot mai mulţi oponenţi, iar privatizarea celor care înregistrează pierderi este avută în vedere după ce acestea vor deveni profitabile", ne-a explicat analistul citat. În aceste condiţii, Aurelian Dochia consideră introducerea unui management privat ca fiind o soluţie de compromis, mai uşor acceptabilă politic.
Nici Cristian Ionescu, country cluster manager "Coface Romania", nu dă mari şanse de reuşită vânzării de pachete la companiile de stat.
Domnia sa a declarat că indiferent de cât de reale sunt interesele politice pentru privatizare, aceasta va fi dificilă din cauza incertitudinii: "Premisele sunt foarte precare, în condiţiile în care investitorii au un apetit redus pentru risc, iar elementul specul