Consumul de legume şi de fructe, remediile naturiste şi vaccinurile sunt metode prin care ne putem fortifica sistemul natural de apărare.
Cei mai mulţi agenţi patogeni cu care corpul nostru intră constant în contact sunt combătuţi de sistemul imunitar. El asigură apărarea organismului în faţa bolilor, dar frigul din anotimpul rece slăbeşte capacitatea acestuia de a face faţă atacurilor. La creşterea imunităţii contribuie inclusiv contactul cu agenţii patogeni, fiindcă acest sistem natural de apărare se fortifică pe măsură ce organismul depăşeşte mai multe pericole şi creează mai mulţi anticorpi.
Vaccinurile oferă protecţie limitată
Vaccinurile sunt gândite să stimuleze organismul să producă anticorpi, crescând în acest fel imunitatea. Mecanismul prin care acţionează acestea este uşor de înţeles. Se introduce în corp un microb (inactiv), o parte dintr-un microb sau o substanţă care seamănă ca structură cu un agent patogen. Organismul produce anticorpi specializaţi să distrugă acel microb, iar la contactul real cu acesta, sistemul imunitar este pregătit să-l elimine. În cazul în care totuşi boala apare, aceasta are simptome mai uşoare decât la o persoană nevaccinată.
„În cazul adulţilor este recomandată vaccinarea gripală, vaccinarea pneumococică, cea împotriva hepatitelor A şi B şi, în cazul femeilor, imunizarea împotriva HPV, în timp ce la copil trebuie respectată schema de vaccinare stabilită de Ministerul Sănătăţii", explică medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti. Însă vaccinul gripal, de exemplu, nu are eficienţă 100%. În cazul adulţilor, el oferă o protecţie medie de 90%, iar în cazul copiilor, de până în 68%.
Vitaminele, antioxidanţii, mineralele şi proteinele din alimente asigură, în mod indirect, susţinerea imunitară, fiindcă oferă organismului materia primă pentru a putea lupta cu infecţiil