Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară că Acordul de Guvernanţă Fiscală nu îşi va face simţite efectele în buzunarele românilor. Şeful statului s-a referit la tratatul interguvernamental la care România şi-a exprimat vineri intenţia să adere – prin vocea preşedintelui Traian Băsescu - în cadrul Consiliului European de iarnă desfăşurat la Bruxelles.
De asemenea, Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Cotroceni, că pactul de uniune fiscală adoptat la Bruxelles nu impune României modificări ale fiscalităţii atât timp cât se menţin parametrii privind deficitele şi datoria publică. Efectele aderării la Acordul de Guvernanţă Fiscală Traian Băsescu, Preşedinte
"La nivelul de fiscalitate nu suntem dispuşi la nicio cedare. Rămâne o chestiune suverană dacă paramtrii de stabilitate ai bugetului se păstrează în limitele impuse prin acordul de uniune fiscală", a spus preşedintele.
Pe de altă parte, preşedintele a reiterat că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.
Şeful statului a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru "buget naţional echilibrat şi în surplus", ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.
În plus, preşedintele Traian Băsescu a mai precizat că invitaţia către partide pentru consultări privind pactul stabilit la Bruxelles este pentru miercuri, el subliniind că este nevoie de o dezbatere importantă a deciziei, la nivelul întregii societăţi.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară că Acordul de Guvernanţă Fiscală nu îşi va face simţite efectele în buzunarele românilor. Şeful statului s-a referit la tratat