Efectuarea examenului trichineloscopic a cărnii de porc înainte de a fi consumat îl poate scăpa pe om de multe neplăceri în ceea ce priveşte sănătatea lui. În ultimele săptămâni, de când a început sezonul tăierii porcului, în judeţul Mureş au fost descoperite şase cazuri de trichineloză.
O regulă de bază la tăierea porcului este examinarea cărnii. Odată ce gospodarul îşi taie porcul de Crăciun, trebuie să meargă la medicul veterinar de circumscripţie pentru a efectua examenul trichineloscopic al cărnii. ”Au fost identificate şase cazuri de trichineloză. Ultimele două chiar astăzi (n.r. – vineri), în aceeaşi gospodărie. Au fost luate măsuri sanitar veterinare conform legislaţiei în vigoare, cadavrele au fost confiscate şi incinerate. Nu au fost persoane care să consume carne de porc infestată înainte de efectuarea examenului”, a declarat Lucian Goga, director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş.
Cele şase cazuri de trichineloză au fost depistate pe raza judeţului Mureş în Iclănzel, Sânpaul, Sâncraiu de Mureş, Bogata şi Cecălaca.
Trichineloza poate duce la decesul omului
Trichineloza este o boală parazitară, comună omului şi animalelor domestice şi sălbatice : porcul, nutria, mistreţul, ursul, lupul, vulpea şi rozătoarele, determinată de parazitul Trichinella spiralis, iar transmiterea ei se realizează prin consumul cărnii sau a preparatelor de carne de porc sau de vânat infestate. ”Simptomele trichinelozei pot să apară după o perioadă de 2 – 30 de zile, în medie 10 – 20 de zile, de la consumul alimentelor conţinând parazitul, datorită valorilor succesive de invazie intestinală a parazitului, migrării larvare şi închistării lor la nivelul muşchilor”, a afirmat dr. Vasile Mureşan, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş.
În prima săptămână de boală apar dureri abdominale, diar