Am văzut ieri o întrebare interesantă pe Facebook, despre drepturile omului și dacă le simt ca și cum ar fi respectate. Am răspuns mucalit, mai ales că era și Ziua Internațională a Drepturilor Omului, dar în sinea mea am început să-mi pun întrebări. Și am ajuns la concluzia că astăzi, la mai bine de două decenii de la regăsirea libertății, noi, românii, și eu personal, nu ne știm toate drepturile și, ceea ce este mai rău, multe dintre ele nu ne sunt respectate. Plus că citisem despre manifestanții reținuți de jandarmi în Piața Universității tocmai pentru că celebrau această zi. Tocmai de aceea vă prezint Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Citiți-o, vedeți ce drepturi aveți și apoi analizați care dintre ele sunt respectate. Veți avea, vă asigur, o surpriză extrem de neplăcută.
CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE
Preambul
Popoarele Europei, stabilind între ele o uniune tot mai strânsă, au hotărât să împărtăşească un viitor paşnic întemeiat pe valori comune.
Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea este întemeiată pe valorile indivizibile şi universale ale demnităţii umane, libertăţii, egalităţii şi solidarităţii; aceasta se întemeiază pe principiile democraţiei şi statului de drept. Uniunea situează persoana în centrul acţiunii sale, instituind cetăţenia Uniunii şi creând un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie.
Uniunea contribuie la păstrarea şi la dezvoltarea acestor valori comune, respectând diversitatea culturilor şi tradiţiilor popoarelor Europei, precum şi identitatea naţională a statelor membre şi organizarea autorităţilor lor publice la nivel naţional, regional şi local; Uniunea caută să promoveze o dezvoltare echilibrată şi durabilă şi asigură libera circulaţie a persoanelor, serviciilor, mărfurilor şi capitalurilor, precum şi libertatea de stabilire. @