Deşi expoziţii având ca subiect sportul s-au organizat în România începând cu anul 1930, primul muzeu cu caracter naţional a fost deschis pe 8 mai 1971, la tribuna oficială a fostului Stadion "23 August", cu ocazia semicentenarului înfiinţării PCR. Deşi expoziţii având ca subiect sportul s-au organizat în România începând cu anul 1930, primul muzeu cu caracter naţional a fost deschis pe 8 mai 1971, la tribuna oficială a fostului Stadion "23 August", cu ocazia semicentenarului înfiinţării PCR.
Înaintea Universiadei din 1981, instituţia a fost desfiinţată de Nicolae Ceauşescu, care era nemulţumit că exponatele stânjeneau oficialii. În 1994, ministrul tineretului şi sportului, Alexandru Mironov, a dispus reorganizarea colecţiei cu ocazia Anului Internaţional al Sportului şi Idealului Olimpic, dar în 2002, spaţiul dedicat ei a fost acordat Muzeului Naţional Filatelic, iar singurele expoziţii au fost cele itinerante.
Timp de nouă ani de zile, între 2002 şi 2011, România nu a deţinut un Muzeu al Sportului, iar bunurile donate de federaţii, sportivi şi antrenori au stat îngrămădite în cutii de carton într-o încăpere necorespunzătoare a Muzeul de Istorie din Bucureşti.
După inaugurarea Casei Olimpice, pe 27 septembrie 2011, o expoziţie a fost deschisă publicului, dar este doar o mică parte a "comorii" sportului românesc.