Serviciul Secret American vorbeşte pentru prima dată despre prejudiciile de un miliard de dolari pe care românii le-au adus americanilor prin infracţiuni informatice.
Americanii sunt prejudiciaţi cu un miliard de dolari ca urmare a infracţiunilor informatice care au legătură cu România, potrivit ambasadorului american în România, Mark Gitenstein. „Este păcat că oameni pricepuţi în utilizarea calculatorului pot fi ademeniţi să lucreze pentru reţelele infracţionale, în loc să-şi folosească talentele în activităţi care aduc beneficii", susţine Gitenstein într-o discuţie cu „Forbes România".
De aceeaşi parte a mesei se află Codruţ Olaru, procurorul-şef al DIICOT.„Cred că începuturile (în domeniul infracţiunilor informatice - n. r.) au fost prin anii 2001-2002, prin Piteşti şi Alexandria. Erau anii de pionierat, iar învăţăturile au fost transmise din generaţie în generaţie şi au devenit tot mai evoluate. Dar tot înşelăciuni sunt", explică pentru „Forbes România" Olaru, care pare o enciclopedie atunci când înşiră pe nerăsuflate zonele cu cea mai mare predispoziţie la infracţionalitate cibernetică: Craiova, Târgu-Jiu, Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Alexandria, Bacău.
Discuţia are loc în cadrul uneia dintre sălile din cadrul Ambasadei SUA din România, iar alături de Olaru şi de ambasadorul american, participă şi Darren White, şeful regional al Secret Service, aflat la primul său interviu pentru presa din România.
Legea este prea blândă
Rolul americanului - care a fost implicat şi în protecţia foştilor preşedinţi Bill Clinton şi George W. Bush - a devenit cu atât mai important cu cât efectele crizei îi determină pe mulţi tineri să facă orice pentru a câştiga uşor sume importante de bani.
„Ştii care e problema cea mai mare la voi?", se încruntă dintr-o dată agentul US Secret Service. „Faptul că legea este prea blândă şi susţine criminalitat