Psihologul Ionuț GhiuganVorbele din popor spun mai mult decât pare. "Ai grijă ce-ţi doreşti că s-ar putea să ţi se întâmple!" sau "Dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, tot Universul va complota cu tine". Şi nu doar aceste proverbe te iniţiază în cunoaşterea puterii gândului, ci şi întâmplările obişnuite, pe care le catalogăm drept coincidenţe sau noroc.
"Cum se explică faptul că unii oameni reuşesc să depăşească probleme mari, încercări groaznice, transformând viaţa lor aparent condamnată la eşec într-un adevărat triumf? Sau cum se explică faptul că există persoane care se bucură de toate condiţiile pentru a reuşi în viaţă şi «reuşesc» să-şi conducă traiul către mediocritate sau spre adevărate dezastre. De ce pentru cineva pierderea locului de muncă sau un faliment reprezintă calea către depresie şi izolare, în timp ce pentru altcineva aceleaşi lucruri sunt o provocare şi un impuls către autodepăşire?", ne întreabă psihologul. Acesta este, de fapt, un exerciţiu al minţii care relevă o realitate greu de exprimat în formule. "Că vrem sau nu să credem, că ne place sau nu, gândirea noastră este cea care ne modelează existenţa. Când te gândeşti că o să-ţi meargă rău, o să-ţi meargă rău, iar când te gândeşti că o să fie bine, lucrurile se vor aranja în aşa fel încât să fie bine", spune specialistul.
Cum se poate aşa ceva?
Un documentar numit "Secretul" susţine că mai mulţi cercetători au descoperit formula după care funcţionează acest proces. Explicaţia e că oamenii sunt alcătuiţi din energie, iar felul în care gândim emană energie pozitivă ori negativă. Energia emanată de noi atrage o altă energie, de acelaşi fel. Deci, vorba aceea: "Când vine una rea, vin toate".
"Gândul generează realitatea exterioară, pentru că el este principalul arhitect al acestei construcţii"
Ionuţ Ghiugan explică diferenţa între o problemă şi o situaţie dificil