Acordul pentru mai multă integrare şi disciplină fiscală la care au ajuns europenii este un pas în direcţia cea bună, dar nu este o soluţie completă pentru a rezolva criza datoriilor, a avertizat economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard, citat de Reuters.
"De fapt, sunt mai optimist decât eram acum o lună, consider că s-a făcut un progres", a explicat Blanchard, la o conferinţă în Tel Aviv. "Ce s-a întâmplat săptămâna trecută e important: e o parte a soluţiei, dar nu este chiar soluţia", a mai declarat oficialul FMI, care a adăugat că vor fi necesari şi alţi paşi, dar nu a precizat care.
Întrebat dacă declaraţiile politicienilor europeni produc volatilitate pe pieţele financiare, Blanchard a răspuns că "o mare parte din această volatilitate provine din declaraţiile europenilor, demonstrând inailitatea de a lua decizii logice".
Liderii UE au fost de acord să dea împrumuturi de 200 de miliarde către FMI pentru a crea un fond special. Circa 150 de miliarde ar putea veni de la membrele Eurozonei. "Acest angajament de a ne da 200 de miliarde de euro chiar face diferenţa. Acum putem merge şi întreba alte ţări: "Europenii ne-au dat bani, voi puteţi ajuta?", a mai declarat Blanchard.