Ca şi când ai face paraşutism, bungee-jumping sau ai alerga! Aşa este când oamenii se sărută, conform site-ului BeemBee.com. Acelaşi site ţine să sublinieze că bărbaţii care îşi sărută iubitele înainte să plece la muncă au venituri mai mari decât cei care nu o fac.
Deşi nu există lucruri foarte clare cu privire la începuturile acestui…obicei, majoritatea antropologilor consideră că sărutul a evoluat din adulmecat. În cultura triburilor amerindiene noţiunea de sărut, aşa cum o ştim acum, nu exista până la sosirea europenilor. Pentru multe culturi schimbul de salivă era considerat revoltător. De exemplu, sărutul nu exista ca şi concept în Japonia secolului al XX-lea.
Chiar unele comunităţi europene îl considerau dizgraţios: bărbaţii şi femeile lapone din nordul Finlandei obişnuiau să facă baie dezbrăcaţi împreună dar un sărut în public era inacceptabil. Se spune că primul sărut erotic atestat s-a produs în India, că cei care şi-au însusit sărutul erotic au fost francezii, iar cei care au introdus sărutul în ceremonia nunţii au fost ruşii.
Efect narcotic
Cercetătorii britanici au “ordonat” câteva date interesante cu privire la sărut. Astfel, aflăm că în timpul sărutului,”îndrăgostiţii fac schimb de salivă care conţine diverse substanţe (minerale şi proteine)”. Potrivit ultimelor studii, schimbul de astfel de substanţe poate duce la producerea anticorpilor care au rol de a combate divere afecţiuni.
Mai aflăm că 66 la sută dintre oameni ţin ochii închişi în timpul sărutului, pentru a se bucura de ceea ce simt, că o persoană îşi petrece cam 20.160 de minute din viaţă sărutându-se şi că trupurile îndrăgostiţilor care se sărută produc o substanţă care este de 200 de ori mai puternică decât morfina, în privinţa efectului narcotic!
În ceea ce priveşte ineditul sărut al eschimoşilor, despre care s-a încetăţen