Băncile europene au nevoie de un capital suplimentar cumulat de 114,7 miliarde de euro (152,8 miliarde de dolari), ca să se alinieze noilor prevederi introduse în contextul crizei datoriilor suverane din zona euro, potrivit Autorităţii Bancare Europene (EBA).
Cifra este cu peste 8 miliarde de euro mai mare decât estimarea iniţială, de 106 miliarde de euro, lansată de EBA în luna octombrie.
Potrivit EBA, băncile din Grecia au nevoie de 30 de miliarde de euro, cele din Italia - de 15,4 miliarde de euro, din care "UniCredit" 7,9 miliarde de euro, iar cele din Germania - de 13,1 miliarde de euro. În privinţa Germaniei, cifrele au surprins specialiştii, întrucât sunt de peste două ori mai mari comparativ cu nivelul de 5,2 miliarde de euro estimat de EBA în octombrie. "Deutsche Bank" are nevoie de 3,2 miliarde de euro, iar "Commerzbank" - de 5,3 miliarde de euro, conform EBA.
Necesarul de capital al băncilor austriece este de 3,9 miliarde de euro, iar al celor din Franţa - de 7,3 miliarde de euro. EBA arată că o mare parte din necesarul de fonduri al băncilor din Austria este atribuibil "Volksbank" şi trebuie considerat pro-forma, dat fiind că acest grup se află într-un amplu proces de restructurare.
"Erste Group" Austria are nevoie de capital suplimentar de 743 milioane de euro, iar "Raiffeisen" - de 2 miliarde de euro.
În privinţa Franţei, suma de 7,3 miliarde de euro este cu 1,5 miliarde sub estimarea anterioară a EBA. Conform autorităţii, "Société Générale" trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,1 miliarde de euro, iar "BNP Paribas" - cu 1,5 miliarde de euro. În Spania, băncile au nevoie de 26 de miliarde de euro, din care "Banco Santander" - de 15,3 miliarde de euro.
În Cipru, necesarul este de 3,5 miliarde de euro. Potrivit EBA, "Marfin Popular" Bank trebuie să-şi majoreze capitalul cu 1,97 miliarde de euro, iar "Bank of Cyprus" - c