Romania ar deveni mai atractiva in ochii investitorilor si ar aduna mai multi bani la buget daca ar simplifica la maxim sistemul de taxe si impozite, afirma Cristian Paun, profesor de economie la Academia de Studii Economice din Bucuresti si director executiv al Societatii Romane de Economie. El propune renuntarea la actualul sistem fiscal si instituirea a numai 5 taxe majore.
Paun considera ca marea problema a Romaniei, din punct de vedere al fiscalitatii, este data de hatisul complicat de impozite si taxe care sunt colectate de un aparat birocratic foarte costisitor si foarte rezistent la schimbare si la nou.
Chiar daca a redus numarul taxelor de la 491 la 254, si acestea sunt greu de adunat, dovada ca statul nu reuseste sa stranga mai multi bani din economie.
El crede ca statul ar avea mai mult de castigat daca ar reduce numarul taxelor la 5 – taxa pe profit, TVA sau o taxa pe consum, o taxa pe venit, una pe accize si alta pe proprietate. Cuantumul acestor taxe va fi stabilit in functie de cat estimeaza guvernul ca va cheltuie pentru functionarea sa in decursul unui an calendaristic.
“O astfel de reforma fiscala de profunzime va genera o simplificare radicala a modului in care statul extrage cu forta resurse din piata privata si va pune o puternica presiune pe modul de comportare a factorului politic in relatie cu aceasta”, afirma Paun.
O astfel de reforma va impinge statul spre a gasi rapid solutii de privatizare in masa si de a nu mai taragana lucrurile in ceea ce priveste companiile de stat, proiectele de infrastructura si alte "gauri negre" generatoare de profituri pentru unii pe spinarea altoraCristian Paun, director executiv Societatea Romana de Economie
Potrivit economistului, taxa pe profit va fi aplicata oricaror forme de profit din economie obtinut de o entitate privata si distribu