Din cele 90.000 de locuințe din Oradea, numai 7.000 au asigurări valabile. Orădenii nu se grăbesc să își asigure locuințele împotriva dezastrelor, mai mult, o parte dintre cei care aveau încheiate polițe de asigurare în luna iunie, nu mai vor să și le reînnoiască, pentru că se simt înșelați. Și-au făcut polițe de frica unor amenzi pe care Primăria Oradea nu le aplică.
Unul dintre cei 1.000 de oameni care nu mai vor să plătească polița de asigurare obligatorie a locuinței este Boros Paris. Orădeanul în vârstă de 50 de ani spune că a fost printre primii care s-au grăbit să încheie o astfel de poliță când a auzit că este obligatorie. „Am făcut-o aproape imediat ce am aflat că e necesară. Mă tot gândeam că dacă nu o fac trebuie să plătesc ceva amendă usturătoare. Mi-am făcut griji degeaba‟, spune acesta.
După ce a plătit anul trecut în luna octombrie 10 euro pentru o asigurare împotriva dezastrelor, spune că anul acesta nu crede că va prelungi polița. „Am zeci de vecini care nu și-au făcut asigurare și nimeni nu i-a tras de mânescă, nimeni nu i-a amendat. Nu văd de ce, în aceste condiții, să mai plătesc cei 10 euro ca să reînnoiesc asigurarea. Nu sunt o avere, dar mă simt înșelat. Eu mi-am făcut, am plătit pentru că e obligatoriu, alții nu și-au asigurat casele și nu pățesc nimic. Unde e dreptatea?‟, se întreabă bărbatul.
Numărul polițelor în scădere
Primăria Oradea, care are privind numărul orădenilor care și-au încheiat polițe obligatorii, îi îndeamnă pe localnici să-și facă asigurare, dar nu-i amenință cu amenda. „Numai 7.000 de locuințe sunt asigurate, ceea ce înseamnă că sunt cu o mie mai puţine decât în urmă cu patru luni, când erau circa 8.000 de poliţe valabile", spune Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcției Economice din Primăria Oradea.
Motivul scăderii numărului de polițe este refuzul orădenilor de a le reînnoi. Totuți,