Angela Merkel a reuşit să impună medicamentul austerităţii tuturor, în ciuda presiunilor Statelor Unite. Preşedintele Obama şi echipa sa combat viziunea "reginei austerităţii" şi consideră că ar putea pune în pericol realegerea lui Obama. Germanii îşi aduc aminte de o criză greşită, cred americanii. Cele două viziuni diametral opuse despre cum ar trebui rezolvată actuala criză adâncesc prăpastia dintre SUA şi Europa.
Chiar în timp ce europenii încercau să pună la punct o soluţie pentru a opri criza euro, în surdină se desfăşura o ciocnire germano-americană, scrie cotidinaul "New York Times", într-o analiză despre divergenţele dintre cele două puteri despre cum ar trebui restaurată creşterea economică.
Cancelarul german i-a sfidat pe sceptici şi a pus bazele unei integrări fiscale a UE care, spune ea, corectează greşelile de la naşterea monedei unice şi ar pune UE pe un drum stabil pe termen lung. Merkel a reuşit să impună ca medicament pentru toate relele din regiune disciplina germană.
Înainte ca acordul să fie definitivat, preşedintele Obama a emis un avertisment dur faţa de soluţia germană. Obama a apreciat că accentul pe schimbarea politică şi economică pe termen lung e benefic, dar a insistat că o reacţie care nu va fi suficient de puternică şi de rapidă pentru a calma pieţele ameninţă însăşi supravieţuirea euro în următoare luni.
Prăpastia
În centrul dezbaterii e o chestiune esenţială: cât ar trebui să se plece guvernele în faţa pieţelor. Obama vede ca scop primordial pentru guvern păstrarea stabilităţii pieţelor şi a încrederii investitorilor. Acestea sunt o condiţie şi pentru a atinge scopuri majore în politicile publice, crede el. Merkel, în schimb, priveşte industria financiară cu un scepticism profund şi argumentează, moralist, că adevărata schimbare e imposibilă dacă cei care împrumută şi cei care se împrumută nu plătesc