Corupţia şi sărăcia sunt în continuare principalele subiecte de preocupare discutate de oamenii din 23 de state din întreaga lume, conform unul sondaj realizat de BBC World Service, în care şomajul a fost menţionat de 18% dintre cei intervievaţi, o creştere de şase ori faţă de prima anchetă similară, desfăşurată în 2009.
Sondajul anual, intitulat "Lumea vorbeşte", a pus la dispoziţia celor chestionaţi o listă de subiecte de preocupare, dintre care să le aleagă pe cele discutate cu prietenii sau familia în ultima lună, scrie Agerpres.
Problema corupţiei a fost menţionată de aproape un sfert dintre cei intervievaţi, urmată de sărăcie (20), creşterea preţurilor şi şomaj (fiecare cu 18%).
Nivelul de îngrijorare faţă de şomaj variază în funcţie de ţară, în fruntea listei aflându-se Spania, ţară în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 40% şi unde 54% dintre cei chestionaţi - o creştere de 33% faţă de sondajul anterior - au declarat că au discutat recent despre acest subiect.
În ţări bogate şi dezvoltate ca SUA, Franţa şi Japonia, starea economiei a reieşit ca principalul subiect de discuţie. În schimb, corupţia a fost cea mai frecventă temă în Nigeria, India, Turcia, Indonezia şi Peru.
Într-un alt grup de state, printre care China, Rusia, Kenya şi Filipine, cel mai discutat subiect a fost creşterea preţurilor la alimente şi energie, în timp ce în America Latină, oamenii au fost preocupaţi mai ales de criminalitate şi violenţă.
Aproape peste tot însă, încălzirea globală a coborât în ierarhia subiectelor discutate, în acest an rămânând pe primul loc numai în Germania şi în Marea Britanie, după ce în 2010 fusese principala preocupare în zece state.
Sondajul din 2011 a fost realizat între lunile iulie şi septembrie, de compania Globescan, la comanda BBC, pe un eşantion de 11.000 de persoane din