Salariile nete vor creşte cu 4%, companiile vor face peste 40.000 de noi angajări, iar rata şomajului va scădea cu aproape 2,7% - aşa arată, cel puţin în statistici, principalii indicatori privind piaţa forţei de muncă pentru anul viitor, care au stat la baza fundamentării legii bugetului pentru anul viitor. Însă specialiştii spun că problemele privind deficitele şi datoriile publice ale ţărilor europene vor continua să afecteze planurile de angajare la nivel global, dar România ar putea să se încadreze în indicatorii prognozaţi, având în vedere că 2012 este an electoral.
Salariul mediu net va creşte anul viitor cu aproape 4,2%, ajungând la 1.540 de lei (360 euro), potrivit prognozei de toamnă publicate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) privind proiecţia principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2011- 2015. Statisticile elaborate de CNP în prognoza de toamnă sunt folosite la fundamentarea legii bugetului pentru anul viitor şi sunt utilizate în toate rapoartele oficiale ale autorităţilor.
"Mă aştept ca salariile să crească anul viitor la nivel naţional, pentru că e an electoral. Având în vedere că foarte mulţi angajaţi lucrează în sectorul bugetar, sunt sigur că veniturile lor vor creşte, la fel ca în fiecare an în care a fost campanie electorală, ceea ce va conduce la o creştere a salariului la nivel naţional", este de părere Vladimir Sterescu, Senior Vice President Customer Support şi Country Manager al furnizorului de servicii de call-center Computer Generated Solutions (CGS), care are aproape 2.500 de angajaţi în Bucureşti, Braşov şi Sibiu. CGS a anunţat cel mai ambiţios plan de recrutare pentru 2012, când şi-a bugetat 1.000 de noi recrutări.
"O creştere semnificativă a salariilor şi a numărului de angajări nu se va vedea atât timp cât nu se va reduce costul muncii. Se discută de mai multă vreme de reducer