De astăzi, în toată UE se aplică procedura de deficit excesiv, prin pachetul de guvernanţă economică. Şase state sunt deja luate în vizor de Comisia Europeană.
Cu Marea Britanie izolată, liderii celor 26 de state membre s-au întors în capitalele lor, unde au constatat că nu vor avea o misiune prea uşoară: să obţină, de la politicienii aflaţi la putere, acordul pentru care au aderat la summitul de la Bruxelles de săptămâna trecută. Duminică se prefigurau deja primele probleme: în Irlanda, părerile sunt împărţite în legătură cu varianta necesităţii unui referendum, iar liderul opoziţiei, de acord cu rezultatul summitului, a cerut timp pentru „lămuriri legislative", Austria a anunţat că şi ea ar putea apela la referendum, în Olanda, premierul Mark Rutte are o majoritate extrem de fragilă.
România are nevoie de modificarea Constituţiei şi, deci, de o procedură complicată, iar opoziţia social-democrată susţine că nu e nevoie de un asemenea nivel legislativ de schimbare. Cehia ar putea întârzia şi ea procedura - a avut o poziţie reţinută în timpul summitului UE şi a cerut consultare în parlamentul naţional, având în plus şi un preşedinte cu convingeri eurosceptice.
Alegerile din Franţa şi majoritatea politică
Între timp, în Franţa se anunţă complicaţii politice: duminică, ministrul francez pentru Buget, Valérie Pecresse, a anunţat, potrivit Radio One Europe, că Parisul trebuie să fie un exemplu, că este iniţiatorul acestei propuneri alături de Germania şi că nu trebuie să întârzie trei luni o decizie pe acordul de la Bruxelles doar pentru că anul viitor vor fi alegeri prezidenţiale. Candidatul socialist François Hollande a anunţat că nu susţine impunerea unui buget echilibrat prin amendarea Constituţiei. O altă problemă a Franţei este, potrivit EuObserver, că va avea nevoie de o majoritate de două treimi din Adunarea Naţională, ceea ce presupune şi