Se pare că nu este doar o impresie: Nicolas Sarkozy, președintele Franței, chiar îl urăște pe David Cameron, premierul Marii Britanii. Citește motivele pentru care Sarkozy și Cameron par să dorească să reînceapă „războiul de 100 de ani”, cel puțin la nivel declarativ.
La început, Sarkozy i-a spus lui Cameron, „Ai pierdut o bună ocazie de a tăcea.” După aceea, el a declarat unui reporter britanic că britanicii nu pot să înțeleagă Europa „pentru că locuiesc pe o insulă.” Iar săptămâna trecută, s-a lăudat că Parisul devine centrul de afaceri al Europei, șoptind, la sfârșit, „Nu-i spuneți lui David Cameron că am zis asta”, relatează publicația de afaceri, „Business Insider”.
Cea mai mare insultă, totuși, a fost în cadrul Summitului UE de vineri, când Sarkozy a refuzat să-i strângă mâna premierului britanic, după ce Cameron nu a fost de acord cu propunerea franco-germană de modificare a tratatelor UE.
Ce s-a întâmplat totuși? Doar câteva luni, amândoi erau uniți, trup și suflet, pentru a scăpa lumea de dictatura sinistră a lui Muammar Gaddafi și de a arăta lumii întregi că țările europene nu depind (complet) de forța militară a Statelor Unite pentru a interveni în teatre de operațiuni din afara Europei.
Principala sursă de animozitate pare să fie atitudinea complet diferită față de sectorul financiar a lui David Cameron. O mare parte din bogăția Marii Britanii este dependentă de menținerea Londrei drept centru financiar global. Pur și simplu, Marea Britanie nu-și poate permite să impună o taxă pe tranzacții financiare, așa cum doresc celelalte state europene, pentru că aceasta ar afecta negativ Londra.
Pe de cealaltă parte, Sarkozy este, trup și suflet, pentru această taxă. Pentru președintele Franței, stilul bancar „anglo-saxon” (britanic și american, n.r.) este cauza principală a crizei mondiale.
„Francezii vor să ne-o facă”, a d