Acordul la care liderii europeni au ajuns in cadrul summit-ului Uniunii Europene de vineri este un pas inainte, insa nu reprezinta soluta completa pentru rezolvarea crizei, a afirmat economistul-sef al Fondului Mnetar International (FMI), Olivier Blanchard.
"Sunt mai optimist acum decat eram in urma cu o luna, cred ca s-au facut cateva progrese", a afirmat Blanchard la o coferinta din Tel Aviv, Israel, conform Reuters.
"Ce s-a intamplat saptamana trecuta (deciziile luate la summit-ul UE - n.r.) face parte din solutie, insa nu reprezinta solutia in sine pentru combaterea crizei", a completat economistul.
Liderii europeni au decis, vineri, sa semneze un nou acord inter-guvernamental pentru o mai mare disciplina fiscala, Marea Britanie fiind singura tara dintre cele 27 state membre UE care s-a opus ferm acestui proiect.
In plus, tarile de pe batranul continent ar trebui sa dea Fondului Monetar International 200 miliarde de euro sub forma de acorduri bilaterale pentru ca aceasta institutie sa aiba suficiente fonduri pentru a sprijini tarile care au nevoie de ajutor financiar.
"Acest angajament este foarte important pentru noi, deoarece acum putem cere ajutor altor tari (care nu sunt in UE - n.r.)", a explicat Blanchard.
El nu a vrut sa comenteze decizia Marii Britanii de a nu semna noul acord.
"Problema Europei nu este criza datoriilor, ci structura eronata a conducerii. Europa trebuie sa se reorganizeze si sa arate o guvernanta puternica", a mentionat seful Goldman Sachs, Jim O'Neill.
El a prezentat si partea buna a crizei economice, precizand ca "nu trebuie sa lasi o criza economica sa treaca pe langa tine", aceasta perioada fiind una propice pentru investitiile in Europa.
Acordul la care liderii europeni au ajuns in cadrul summit-ului Uniunii Europene de v