Dacă la începutul summitului UE Europa avea de combătut o singură criză, cea a datoriilor, după ce Marea Britanie a respins modificarea tratatului european cerută de Germania şi Franţa a apărut o alta, a chiar Uniunii Europene, scrie Wolfgang Munchau, editorialistul Financial Times care a fost invitat la Gala ZF.
"Din cele două, ultima are potenţialul de a fi cea mai serioasă. Zona euro se poate destrăma sau nu. UE cu siguranţă se va destrăma. Decizia statelor din zona euro de a ocoli structura legală a UE şi de a stabili baza unei uniuni fiscale printr-un tratat multilateral va duce, în cele din urmă, la crăparea blocului", notează editorialistul FT. El adaugă că, deşi neînţelegerile dintre Franţa, Germania şi Marea Britanie nu sunt noi, determinarea de a ieşi din tratatul UE pentru a depăşi neînţelegerile adaugă noi dimensiuni disputei.
"Uniunea fiscală asupra căreia se va conveni, probabil, în martie, nu va fi la început foarte eficientă în a rezolva criza, deoarece se axează pe lucruri greşite, mai ales pe disciplina fiscală, care nu este principalul motiv pentru care criza a contaminat Spania şi Belgia", a afirmat Munchau.
Cu toate acestea, prin summitul de joi şi vineri zona euro şi-a făcut cunoscută poziţia că nu va permite străinilor să-i stea în cale când trebuie să acţioneze.
Editorialistul apreciază că, pe parcursul timpului, zona euro va "uzurpa" rolurile centrale ale UE, în special pe piaţa internă. Uniunea monetară va vrea, de asemenea, să stabilească propriile reglementări ale pieţei muncii şi sp coordoneze politicile fiscale.
"Acest conflict va duce în cele din urmă la divizarea UE, care, cu actualele tratate şi instituţii, a dovedit că este un cadru insuficient de flexibil pentru a putea funcţiona o uniune monetară şi un cadru dezastruos pentru o uniune monetară pe timp de criză. Sunt convins că singura cale de a salva z