Mulţi oameni se tem de zile cum este cea de astăzi, o combinaţie rău prevestitoare între o dată nefastă şi un număr aducător de ghinion. În ciuda acestor prejudecăţi, numerologii susţin însă că 13 este un număr bun al destinului.
Multe popoare consideră numărul 13 ca fiind blestemat. În ţările creştine, el este asociat cu Cina cea de taină, la care au participat 13 persoane - Iisus Hristos şi cei 12 apostoli - şi care s-a încheiat cu crucificarea Mântuitorului. Mai mult, ultimul care s-a aşezat la masă, deci a 13-a persoană, a fost Iuda, cel care avea să-l vândă pe Iisus. În ţări ca Japonia sau SUA, în multe clădiri, etajul 13 nu este desemnat, astfel că ori se trece direct de la etajul 12 la 14, ori se preferă varianta 12 bis. De asemenea, istoria a consemnat faptul că personalităţi ca Winston Chrichill, F.D. Roosevelt, Mark Twain sau Napoleon nu călătoreau niciodată într-o zi de 13.
Marţi, trei ceasuri rele
Despre marţi, la români se spune că este o zi cu trei ceasuri rele, deci, marţi 13 a devenit cea mai de temut combinaţie. Există persoane care nici nu ies din casă într-o astfel de zi, îngrozite de-a binelea de „fatidica" zi de marţi 13. Alte persoane nu se apucă de nimic fără un ritual superstiţios prin care încearcă să alunge răul. „Superstiţiile solicită gândirea magică. Nu toate ritualurile sau credinţele sunt superstiţii, ceea ce le diferenţiază este semnificaţia magică a ritualului. Dacă înaintea unui examen ai anumite obiceiuri cu efect de detensionare, ca de pildă o plimbare de cinci minute, aceasta cu siguranţă nu este o superstiţie. Dar dacă la intrarea în sală faci trei paşi înainte şi trei înapoi ca să fii sigur de rezultate bune, este o superstiţie. Superstiţiile ne protejează de implicaţiile unui rău posibil în viaţa noastră", notează psihologul Keren Rosner.
Ritualul unei zile nefaste
Bucureşteanul Ionuţ Tănăsescu (23