Analizele de laborator în cazul celor 26 de copii care au fost internaţi, miercuri seara, cu simptome de toxiinfecţie alimentară au fost finalizate, iar rezultatele au arătat faptul că aceştia au fost infectaţi cu Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), un virus care provoacă forme uşoare şi medii de toxiinfecţii.
Potrivit directorului DSP Alba, Horea Timiș, au fost coroborate rezultatele obţinute de fiecare echipă a instituţiilor implicate în Comisia de anchetă, fiind formulat un raport final, ce a fost prezentat luni. Cazurile de toxiinfecţie au fost confirmate, iar echipele au identificat nereguli pe parcursul circuitului alimentelor – ce presupune prepararea, manipularea/transportul şi servirea acestora către copii în cantina Centrului pentru Educaţie Incluzivă din Alba Iulia.
Bucătăreasa de la firma de catering, purtătoare de stafilococ auriu
Potrivit raportului prezentat de reprezentanţii instituţiilor implicate în anchetă, mâncarea livrată Centrului pentru Educaţie Incluzivă din Alba Iulia a fost infestată cu stafilococul auriu. Bucătăreasa de la “Nisa Group”, care a pregătit mâncarea avea o rană mai veche la mână, care s-a infectat, astfel că stafilococul a ajuns în alimentele preparate.
Contaminarea cu acest virus s-a produs în momentul servirii mesei pentru cea de-a doua serie, formată din 55 de copii. O altă problemă identificată de inspectori în urma controalelor a fost aceea că, la cantina Centrului de Educaţie Incluzivă nu există autorizaţie sanitară. Pentru neregulile identificate, au fost aplicate amenzi şi avertismente, atât la cele două cantine, cât şi la firma care se ocupa de catering.
Sancţiuni aplicate
Firma “Nisa Group” a primit o amendă de 15.000 de lei, iar activitatea de catering a fost suspendată până la reglementarea