Liderii radicalilor maghiari îşi schimbă discursul, cu câteva zile înainte de începerea anului 2012, un an electoral în care, pentru prima dată de la căderea comunismului, ungurii din Ardeal vor avea de ales între trei formaţiuni politice puternice. În acest context, a început o adevărată licitaţie, în care liderii maghiarilor ardeleni încearcă să pună pe tapet revendicări tot mai radicale, cu speranţa că acest tip de discurs îi va determina pe alegători să meargă la urne şi să voteze formaţiunea care promite cel mai mult.
Strategia lui Tokes
Primul pas a fost făcut de către liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes. Acesta a anunţat deja grupul politic al Partidului Popular European că nu va mai candida pentru un nou mandat de vicepreşedinte al Parlamentului European. Printre motivele sale se numără intenţia de a se ocupa mai mult de organizarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania. Această formaţiune este condusă, deocamdată, de fostul deputat UDMR din Timiş, Tibor Toro, care a plecat din UDMR împreună cu o întreagă grupare politică, numită Blocul Reformist. Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania este organizat pe bazele furnizate de două organizaţii civice: Consiliul Naţional Secuiesc şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania. Modelul a fost deja brevetat de către fostul primar din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz, care a construit Partidul Civic Maghiar (PCM), în jurul nucleului reprezentat de Uniunea Civică Maghiară.
Europarlamentarul Laszlo Tokes a dat semnalul începerii competiţiei politice interne din comunitatea maghiară, sâmbătă, la Târgu-Mureş. El a făcut două enunţuri importante. Primul este acela că liderii maghiarilor vor cere autodeterminarea ungurilor din Bazinul Carpatic. El a afirmat că o solicitare în acest sens a fost deja făcută