Guvernul a decis astăzi să-şi asume răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor în 2012, la nici două săptămâni după ce proiectul privind desfăşurarea localelor şi parlamentarelor simultan anul viitor a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Decizia comasării nu vine însă la pachet cu reducerea numărului de parlamentari. Chiar dacă recent, Coaliţia convenise asupra unei redimensionări a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 300, respectiv 89 de membri, ideea a fost abandonată ulterior. Oficial, liderii PDL, în frunte cu Emil Boc, susţin că reducerea numărului de parlamentari se va face odată cu revizuirea Constituţiei, temă relansată mai ales după ultimele decizii de la nivelul UE, privind întroducerea, până la sfârşitul lui 2012, a ţintelor de deficit în Legea fundamentală.
Până a ajunge însă acolo, guvernul trebuie să treacă legea privind comasarea de Parlament. Opoziţia a anunţat că va depune moţiune de cenzură, însă avertismentul nu-i îngrijorează pe reprezentanţii puterii care au deja un calendar pentru a parcurge toţi paşii procedurali, în care votul la o eventuală moţiune de cenzură este programat cel târziu la 22 decembrie. Cât priveşte motivele pentru asumarea răspunderii, puterea invocă faptul că este nevoie ca până la finalul lui decembrie să se ştie care va fi calendarul electoral de anul viitor.
Potrivit înţelegerii din Coaliţie, alegerile se vor desfăşura în toamna anului viitor, în noiembrie, urmând ca mandatul aleşilor locali să fie prelungit de drept odată cu adoptarea legii privind comasarea localelor şi parlamentarelor. "Actul normativ va stabili în mod distinct că mandatul alegeşilor locali, care în mod normal ar trebui să expire în vara anului viitor, va fi prelungit de drept până la data organizării alegerilor parlamentare, ca urmare a comasării", au declarat Mediafax surse oficiale. @N